Keresőoptimalizálás vagy AdWords?

A fizetett hivatkozás (például Google AdWords) és természetes listázás összehasonlítása, avagy mi a különbség a pay-per-click és az organic listing között

Először is definiálnunk kell, mit jelent a természetes listázás és a fizetett hivatkozás! Mindkét fogalom a keresőmarketinghez, keresőoptimalizációhoz tartozik, de lássuk először mit is értünk a természetes, azaz organikus listázás fogalma alatt!

Természetes listázás

A természetes listázásban való helyezés azt jelenti, hogy a Google keresőjébe beírva a kulcsszót vagy kulcsszavakat honlapunk melyik pozíciót foglalja el az organikus keresés találati listájában. Az egész keresőmarketing szolgáltatás arra a felismerésre épül, hogy az emberek a keresőmotorokat elsősorban az őket érdeklő információk, üzleti megközelítésben pedig az őket érdeklő termékek vagy szolgáltatások felkutatására és megtalálására használják, azonban az adott keresési kifejezésre, kulcsszóra megjelenő több tízezer vagy százezer, esetleg millió találatból várhatóan csak az első egy, két, vagy három találati oldalt nézik át részletesen. Az első találatok tartalmazzák a legértékesebb oldalakat, azokat amelyek leginkább kapcsolódnak a megadott kulcsszóhoz.

A Google éppen azért tudott ilyen rövid idő alatt ennyire sikeres lenni, mert a találatok sorrendjét – nagyon leegyszerűsítve – az alapján állapítja meg, hogy az adott honlap mennyire releváns az adott kulcsszóra, és mennyire felhasználó- és keresőbarát. (Természetesen vannak olyan technikai alapfeltételek, amelyek szükségesek a jó pozíció eléréséhez, mint például a túlzott flash alkalmazások kerülése, amelyek szöveges tartalmából a keresőmotor semmit sem lát, viszont jobban megnézve ezek a szempontok is a felhasználóbarát kialakítást célozzák, hiszen a bonyolult Flash technológiájú oldal megjelenítése hosszabb ideig tarthat, alacsony sebességű internet kapcsolattal vagy kis teljesítményű számítógéppel igen nehézkes és hosszadalmas.)

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az optimalizált honlap kereső- és felhasználóbarát is, vagyis:

  • könnyen és gyorsan betöltődik
  • megtekintése nem igényel semmilyen speciális szoftvert
  • az URL-ek kereső- és felhasználóbarátok
  • az oldal kódja (programozása) hibamentes
  • az ékezetek helyesen jelennek meg az adott nyelven
  • a menü szerkezete könnyen és gyorsan áttekinthető, logikusan szervezett
  • gazdag és informatív tartalommal van feltöltve
  • gyors és hatékony oldalon belüli keresővel rendelkezik
  • sok értékes és releváns link mutat rá, amelyek hitelesítik az oldalt, és segítik a megtalálását is
  • nem tartalmaz másolt tartalmat

A sort még tovább lehetne folytatni, de a fenti felsorolásból is látszik egy értékelési rendszer néhány eleme. A természetes listázásban üzleti eredményt érhetünk el, ha komoly, igényes, informatív és felhasználóbarát honlapunk van. A honlap optimalizálása egy komplex és időigényes folyamat, több paramétertől függően – pl. mennyi idős a domain és hány link mutat rá, mekkora az adott iparágban az online verseny – jó pár hónapba beletelik, mire egy honlap be tud kerülni a megcélzott top találatok közé.

Ha szeretné megtudni, hogy honlapja mennyire felel meg a keresők elvárásainak, kérje meglévő honlap elemzés szolgáltatásunkat, amely keretében megvizsgáljuk, hogy weboldala a fenti szempontokat milyen mértékben elégíti ki, hol vannak hiányosságok, illetve javaslatot teszünk az Önnek megfelelő keresőoptimalizációra.

Fizetett hivatkozás

A fizetett hivatkozás használata azt jelenti, hogy bárhol legyen is a honlapunk az organikus találati listában, pillanatok alatt elindíthatunk egy online hirdetést a Google AdWords segítségével, hogy az általunk meghatározott kulcsszavakra a Google normál találati listája mellett, a jobb oldalon vagy az oldal tetején láthassunk viszont hirdetésünket a "fizetett hivatkozások, szponzorált linkek" között. A sikeres Google hirdetéshez szakértői tudás kell.

Amennyiben valaki rákattint a hirdetésünkre, fizetünk érte egy összeget, ami a Google által megadott minimális és az általunk megadott maximális CPC (cost-per-click) összeg közé esik. A kampányt persze rengeteg szempont alapján lehet célozni és targetálni: megadhatjuk, hogy milyen nyelven, milyen országokban, milyen kulcsszavakra jelenjen meg a hirdetésünk, mennyit vagyunk hajlandóak fizetni egy kattintásért maximum, stb. Nagyon fontos, hogy a fizetett hirdetéseink minősége, mennyisége nem érinti a honlapunk minőségét, tehát hiába hirdetünk akár több évig, ha emellett nem optimalizáljuk a honlapot, a normál találati listában nem kerülünk előbbre! Vagyis a kampány csak addig hoz látogatókat a honlapunkra, amíg futtatjuk és fizetjük a költségeket.

Ismerje meg a WebMa Google AdWords menedzsmentjét!

A fenti két definícióból következik is a két szolgáltatás közötti különbség, amelyet az alábbi táblázatban röviden összefoglalunk:

Szempont Organikus listázás (SEO) Fizetett hivatkozás (AdWords)
Időigény Időigényes, a munka elkezdésétől az üzleti eredmények jelentkezéséig több hónap is beletelik. Időigényes lehet a kampány tervezés, de néhány nap alatt a legbonyolultabb kampány is elindítható. A kampány a beállítás után azonnal elindul.
Tartósság Hosszútávú és folyamatos eredményeket eredményez, az optimalizált honlap éppen amiatt, hogy felhasználó- és keresőbarát, később is megőrzi a pozícióját. A piacon a keresőoptimalizálás óriási verseny előnyt tud biztosítani, mivel a konkurens honlapok átlagos minősége nem feltétlenül magas. Csak addig működik, amíg futtatjuk a kampányt. Folyamatos finanszírozást igényel (pl. napi költségkeret), csak a kampány ideje alatt működik. Az organikus találatokat jól kiegészíti.
Hatékonyság A keresőoptimalizálás elengedhetetlenné vált hétköznapjainkban. Bármit keresünk a neten azt vagy a természetes, vagy a fizetett találatok között találjuk meg. Érdemes inkább egy jól működő üzleti weboldallal rendelkezni először, hiszen a fizetett hirdetések is a weboldalak valamelyikére érkeznek. Lehet keresőoptimalizáció nélkül is webhelyetüzemeltetnünk, de ekkor nem garantál, hogy benne leszünk a Google top találati oldalaiban, ami azért szükséges, hogy megtaláljanak minket. Egy profin beállított kampány igen hatékony tud lenni, főként azokban az esetekben, ahol nem tudjuk pontosan, melyik kulcsszóra keresnek inkább rá az emberek. A kampánnyal ezt rövid idő alatt, minimális költséggel ellenőrizhetjük és tesztelhetjük.
Marketing előnyök Kutatások bizonyítják, hogy az emberek a top találati pozíciót elérő honlapokat (cégeket) megbízhatóbbnak ítélik. Ez természetesen a fentebb leírt ténynek is köszönhető, hogy jó találatot csak felhasználóbarát, igényes honlap érhet el. A minőségi konverzióhoz igényes szöveges, képi, hang és videó elemek is szükségesek. Azonnal megjelenhetünk az oldal tetején, tehát "láthatóvá" válik hirdetésünk és oldalunk. Mivel bárki indíthat kampányt, "bizalomgerjesztő" funkciója különösebben nincs, de átmeneti időszakra (míg egy honlap előre kerül az optimalizálási folyamat során) kitűnően használható, illetve egyéb marketing célokra is, pl. kulcsszókutatás.
Költségek Egyszeri nagyobb ráfordítást igényel, de az optimalizálás után tartós eredményekkel számolhatunk, amelyek gyors megtérülést eredményeznek. (Egyrészt már eleve érdeklődő látogatók jönnek a honlapunkra, másrészt a honlap struktúrájának és tartalmának optimalizációja is megtörténik, ezért a látogatók vevőkké történő konverziója is jóval magasabbá válik.) Folyamatosan biztosítja a már eleve a termékünk/szolgáltatásunk után érdeklődő, értékes potenciális látogatókat. A későbbiekben egyáltalán nem vagy minimális költségekkel jár (monitoring, finomhangolás stb.). Nagyon magas lehet a megtérülési mutató, a Return on Investment (ROI). Magasabb egyszeri és marginális változó költség. A megadott beállításoktól és az adott kulcsszavak napi piaci árától függ. Itthon az átlagos CPC, azaz az egy kattintásért fizetett összeg általában 20-220 Ft között mozog, de lehet 1000 Ft is. Hosszú távon mindenképp drágább, mint a normál listázás. Minél többen írják be az adott kulcsszót a keresőbe egy adott idő alatt (pl. a magyar Google-ben a "reklámeszköz"-t egy hónap alatt), annál nagyobb ez a különbség, hiszen az optimalizált honlap külön költség nélkül "szállítja" a látogatókat. Nagyon magas is lehet a kattintási költség, a Cost Per Click (CPC). Marginális egyszeri és folyamatos változó költség.
Mérhetőség A hatékonyság pontosan mérhető a Google Analytics szolgáltatással. A hatékonyság pontosan mérhető a Google Analytics szolgáltatással.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Ha akár a keresőoptimalizáció, akár a kattintás alapú hirdetés érdekli, kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal, vagy tekintse meg az alábbi szolgáltatásainkat:

Kapcsolódó cikkeink