PageRank

Bár fontossága az utóbbi időben jelentősen visszaesett a Google rangsor kialakításában, ma is sokat tanulhatunk a PageRankre alapuló gondolkodásból.

Mi az a PageRank?

Eredetileg egy adott weboldal PageRankje azt volt hivatott jelezni, hogy a kérdéses oldal tartalma mennyire fontos, illetve megbízható. A tudományos folyóiratokból vett analógiával élve a más oldalak által a kérdéses oldalra leadott voksok, azaz hivatkozások száma minősíti a kérdéses oldalt. Egy kicsit pontosabban: minden oldalnak pontosan egy voksa van, amit azok között az oldalak között oszt meg, amikre hivatkozik, linkel. A link értékét befolyásolja a voksoló oldal PageRankje is.

Google Page Rank, a Google véleménye az adott weboldalról
Google Page Rank, a Google véleménye az adott weboldalról

Láthatjuk, hogy kicsit a farkába harapó kígyó esetével állunk szemben, azaz a PageRank érték kialakulása félig-meddig egy önmagát generáló folyamat. Hogyan alakul végül ki a web oldalainak PageRankje? Egy másik kép segít ennek megértésében. Gondoljuk el, hogy van egy ember, egy nem teljesen hétköznapi ember, inkább egy robotféle, aki szerint a böngészés úgy élvezetes, ha választ egy oldalt véletlenszerűen, majd a következő pillanatban átugrik az oldalon található linkek egyikén egy következő oldalra, s így tovább. Világos, hogy ha megfelelő ideig várunk (és/vagy sok-sok ilyen böngésző robotunk van), akkor egy idő után értelmes megkérdeznünk, hogy mennyi időt tölt átlagosan egy böngésző robot egy weboldalon. Kiderül, hogy ez az idő arányos az oldal PageRankjével. Minél nagyobb tehát egy oldal PageRankje, annál több időt tölt ott böngésző robotunk.

Hogyan állapíthatjuk meg oldalunk PageRankjét?

A legegyszerűbb módszer egy oldal PageRankjének megállapításához a Google Toolbar letöltése és telepítése akár Firefox, akár Internet Explorer böngészőbe. A Google eszköztáron megtalálható egy PageRank kijelző, ami egy 0-tól (nem indexelt oldal, kapu oldal) 10-ig terjedő skálát használ az aktuális, a böngészőbe betöltött oldal PageRankjének kijelzésére. A valódi PageRank persze nem egy 0 és 10 között szám, a skála itt valószínűleg logaritmikus, mindig az éppen aktuális web méretéhez van igazítva. Itt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a PageRank jelentősége már nem olyan nagy, mint volt a Google megjelenésének első néhány évében. Ennek oka éppen a PageRank viszonylag könnyű manipulálhatóságában rejlik.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Kapcsolódó cikkek